Det är härligt med klara fönster

26 augusti 2021 patrick_pettersson

Vi tar många saker för givet här i världen. Som till exempel fönster. Vi bara antar att det ska finnas fönster i varenda byggnad, bil, buss eller tåg. Eller vad som helst egentligen som har väggar. Det bara antas att man ska få chans att titta ut. Att det som befinner sig inom de väggar man sitter innanför inte är gott nog. Man måste hela tiden ha tillgång till fönster för att titta ut, drömma sig bort och veta att det finns en värld utanför väggarna.

Måste det vara så? Ja, typ. I alla fall om du frågar karaktärerna i The Sims. Du vet det där spelet som fungerar som något slags virtuellt dockskåp. Sätter man dem i ett hus utan fönster så rasar deras trivsel och välbefinnande direkt. De blir fruktansvärt olyckliga. Det är inte en orealistisk representation. Fråga någon stackars fånge om hur det känns att bli inkastad i en isoleringscell utan några fönster så får du nog samma resultat. 

 

Kalla ett fönster för fönster

Ibland använder man det stigmatiserande begreppet “fönstertittare” för någon som smygtittar. Men är det inte ett märkligt begrepp? Är inte vi alla fönstertittare egentligen? Om du lyfter din blick från skärmen och tittar dig omkring, har du inte möjlighet att titta ut genom ett fönster då? I så fall är du per automatik och per definition en fönstertittare. Du är någon som tittar genom ett fönster. Vilket är typ alla människor i hela världen. 

Bättre då att kalla dem för smygtittare. Man ska kalla en spade för en spade. Men nu skulle den här texten inte handla om varken smygtittare eller spadar, utan om fönster. Det var till och med meningen att du till och med skulle få ett tips på var du kan köpa fönster. På klarfonster.se. Så slipper du bo i någonting som liknar en isoleringscell. 

Fler nyheter

18 januari 2024

Fakta om Merkurius

13 januari 2024

Fakta om Saturnus